Asuntokaupassa suomalaiset tukeutuvat useimmiten kiinteistönvälittäjään, mutta tarvitseeko asian laita olla näin? Ei välttämättä! Tiettyjen ehtojen täyttyessä voi olla hyvinkin perusteltua myydä asunto itse ja säästää välityspalkkion summa. Tässä artikkelissa käymme läpi yleisimpiä syitä miksi asuntoa kannattaa myydä itse sekä tarjoamme näkemyksemme asiaan.
Välityspalkkio säästyy
Kun myyt asuntosi itse, säästyt maksamasta välityspalkkiota, joka usein liikkuu 2–4 % tuntumassa asunnon velattomasta kauppahinnasta. Puolen miljoonan euron asunnon kohdalla tämä tarkoittaa keskimäärin 15 000 euron säästöä.
Ainoa syy valita välittäjä hoitamaan myyntiä on, jos uskot että kyseinen välittäjä ja välitysliikkeen brändi voi luoda lisäarvoa vähintään välityspalkkion verran. Välitysalaa ei olisi olemassa, jos välittäjät eivät keskimäärin onnistuisi luomaan vähintään välityspalkkion suuruista lisäarvoa asuntokaupassa. Välittäjä luo lisäarvoa asuntokauppaan muun muassa markkinoinnin, neuvottelun ja luottamuksen yhdistelmällä.
Myytävän asunnon vaikutus
Myytävällä asunnolla on vaikutus siihen kannattaako työskennellä välittäjän kanssa vai ei. Esimerkiksi Etelä-Helsingissä ylivoimaisesti eniten käydään kauppaa kaksioista. Noin 700–800 kaksiota vaihtaa omistajaa vuosittain kyseisellä alueella. Jos asuntosi on funktioltaan ja tyyliltään aidosti ylimmässä kvartaalissa verrattuna vastaavan kokoisiin ja hintaisiin asuntoihin, ei olisi perusteetonta väittää, että asunto myy itse itsensä. Välittäjällä tai ilman.
Jos asunto sitten myy itse itsensä, onko välittäjällä mitään annettavaa lisäarvoyhtälössä? Taitava välittäjä osaa asettaa ostajat vastakkain neuvotellakseen parhaan mahdollisen hinnan myyjälle. Ei ole tavatonta, että suositun kohteen kauppahinta nousee niin korkeaksi, että ostajaa hieman hävettää, että on maksanut niinkin paljon. Lisäksi välittäjä tuo prosessit ja kauppateknisen osaamisen pöydälle, puhumattakaan markkinoinnin vaikutuksesta kohteen suosioon.
Markkinatilanteen merkitys
Nousumarkkinassa asunnon myynti ilman välittäjää voi tuntua ruusuilla tanssimiselta. Ostajilla on taskut täynnä rahaa ja haastavatkin kohteet menevät kaupaksi. Mikäli sormesi on markkinan pulssilla ja tunnet markkinan olevan nousujohteinen, voi asunnon myynti onnistua ilman välittäjää! Tasaisessa ja laskevassa markkinassa taas itsemyynti voi olla erittäin haastavaa.
Nousumarkkinassa välittäjän roolissa painottuu ostajakandidaattien vastakkainasettelu ja huolenpito kauppateknisistä seikoista. Kukaan ei halua puida vanhan asuntokaupan virheitä vuosia kaupanteon jälkeen, etenkään jos ostajalle on jäänyt hampaankoloon, että on maksanut asunnosta liikaa. Haastavassa ja laskevassa markkinassa välittäjällä on hieman enemmän aikaa kääntää kaikki kivet potentiaalisten ostajien tavoittamiseksi sekä kääntää tiedustelut tarjouksen kautta kaupaksi.
Myyjän omat vahvuudet
Mikäli myyjänä ymmärrät ostajien tarpeita ja osaat muotoilla asiat heitä puhuttelevalla tavalla, osaat kirjoittaa kauppakirjan, omaat rautaiset neuvottelutaidot ja -strategiat, osaat markkinoida myytävän asunnon hyviä ja huonoja puolia ja kaiken lisäksi osaat muodostaa niistä kokonaisuuden voi sinulla oikeat vahvuudet asunnon myyntiin itse. Tai jopa ryhtyä välittäjäksi!
Myytävä asunto on funktioltaan ja tyyliltään viimeistä huutoa, asuntomarkkina on kasvanut ennätysvauhtia jo jonkin aikaa ja olet ammatiltasi myynnin ja/tai markkinoinnin ammattilainen ja tiedät mitä ja miten tuoda asunnon seikkoja ilmi. Asuntosi myydään Facebook-ryhmän kautta ensimmäisen näytön yhteydessä alueen ja taloyhtiön ennätyshintaan. Onnittelut, olet säästänyt välityspalkkion ja myynyt asuntosi aivan itse!
Moni on kuullut onnistuneista asuntokaupoista ilman välittäjää, ne eivät ole mitenkään harvinaisuus. Monen tekijän tulee kuitenkin olla kohdallaan, jotta itsemyynnillä on ainekset menestystarinaan. Edellä kuvatun tilanteen mukaisesti markkinatilanne, myytävä asunto ja myyjän vahvuudet ovat seikkoja, joiden kaikkien tulisi puoltaa asunnon myyntiä itse ennen kuin se on aidosti kannattavaa.