En kutsuisi itseäni muuttoammattilaiseksi, mutta muuttoja laskiessa pitää ottaa varpaat avuksi, kun oman käden sormet eivät enää riitä. Omia muuttoja olen tehnyt suomen sisäisesti ja mantereelta toiselle. En ole noudattanut mitään tiettyä kaavaa muutoissa, mutta vuosien varrella muuttojen tiimoilta on syntynyt ajatuksia ja ohjenuoria itselleni, jotta muuttopäivät eivät olisi kaoottisia ja stressaavia. Artikkelissa on tarkoitus avata omia ajatuksia ja luoda niiden pohjalta muutto-ohje auttamaan sinua seuraavan muuton yhteydessä.
Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty
Muuton onnistuminen alkaa sen eri osa-alueiden suunnittelusta, mietittävää on ainakin muuttotyyppiin, siivoukseen, sopimukseen, ilmoituksiin liittyen sekä oikean porukan kerääminen.
Ensimmäinen askel on valita, muuttaako omin ja kavereiden avuin vai palkkaako muuttofirman avuksi. Pienempiä asuntoja on melko kätevää muuttaa omin avuin ja kyytipojaksi tarvitsee vain peräkärryn tai pakettiauton. Isomman asunnon kohdalla tai hankalien kohteiden välillä suosittelen muuttofirman palkkaamista, ihan vain tavaran määrän vuoksi. Muutto ei ole läheskään yhtä stressaavaa, jos kantamisen ja tavaroiden siirron hoitaa ammattilaiset.
Mikäli sinulla on käytössä pohjakuva uudesta asunnosta, suunnittele mihin kaikki kalusteet sijoitetaan uudessa asunnossa ja missä tavaroita säilytetään. Suunnitelma auttaa pakkaamisessa ja tavaroita siirtäessä.
Loppusiivouksen tekeminen on harvalle mieluisaa puuhaa, jonka vuoksi suosittelenkin, että siivouksen aloittaa laatimalla suunnitelman siivoukselle ja aloittamalla hyvissä ajoin jo ennen kuin tavarat on viety pois vanhasta asunnosta. Suursiivouksen järjestäminen, jossa myös kaikki tarpeeton tavara viedään pois asunnosta kannattaa tehdä jo muutama viikko ennen itse muuttopäivää. Hyvissä ajoin perusteellisesti siivoamalla hankalat paikat kuten esimerkiksi uunin tai kylpyhuoneet helpottavat viimeistä siivousta huomattavasti. Pyrin itse jättämään asuntoni parempaan kuntoon kuin mitä se oli sinne muuttaessa, tällöin uudella asukkaalla on huomattavasti miellyttävämpi muutto tiedossa, kun ei tarvitse kantaa tavaroitaan likaiseen asuntoon.
Sopimusten siirto hyvissä ajoin on myös tapa vähentää stressiä ja taata sujuva muutto. Meillä muuttoilmoitus, sähkösopimus, vakuutus, postinsiirto ja netin hankinta tehtiin yhteisvoimin jo pari viikkoa ennen muuttoa.
Muuttolaatikot ja tavaroiden suojaus
Muuttolaatikot ovat omien muuttojen osalta yksi avain onnistumiseen. Valitsemalla tukevia suljettavia pahvilaatikoita tai muuttofirman muuttolaatikoita helpotat sekä niiden kantamista että säästät rutkasti aikaa. Muuttolaatikoita on hyvä varata määrältään yhtä monta kuin neliöitä on asunnossa.
Muuttolaatikot kannattaa tuoda asuntoon noin viikkoa ennen muuttoa, jotta aikaa on tarpeeksi tavaroiden pakkaamiseen.
Muovikelmu on erinomainen tapa suojata sohvat, tuolit, sängyt, lipastot ja muut tavarat, jotka saattavat likaantua muuton yhteydessä. Kelmu on kevyttä ja suojaa tehokkaasti, jos vaikka sänky tippuisi maahan sitä kantaessa.
Komaritus tai ihan suomeksi tavaroiden karsiminen
Suursiivousta tehdessä muutama viikko ennen muuttoa on hyvä myös karsia kaikki turha tavara, joita ei tarvitse. Konmarituksen pääideana on luopua kaikesta turhasta ja säilyttää vain ne asiat, jotka tuovat iloa. Jos et ajattele tavaroitasi tunteiden kautta on pragmaattisempi lähestymistapa käydä tavarat läpi ja kysyä itseltään onko tavaraa käytetty viimeisen kuuden kuukauden aikana tai tuleeko käyttämään sitä tulevan kuuden kuukauden aikana. Jos vastaus on ei molempiin kysymyksiin, kannattaa tavara hävittää.
Harva raaskii luopua arvokkaista tavaroista, mutta jos tavaralla ei ole tarvetta uudessa kodissa ja elämässä, voi tavaran helposti myydä tori.fi tai Facebook Marketplacessa.
Jos karsimisen tekee raa’asti ja itselleen rehellisesti, pitäisi vähintään muutama jätesäkillinen tavaroita lentää kierrätykseen ja muutaman huonekalun löytää uusi omistaja.
Pakkaaminen
Kun laatikot on ostettu tai toimitettu hyvissä ajoin jää aikaa pakata suunnitelmallisesti ja tarkoituksella. Itse tykkään pakata tavarat niiden tulevan sijoituksen mukaan ja merkitsen laatikon sisällöin. Tällöin laatikot löytävät tiensä oikeaan huoneeseen ja ne on helppo purkaa uudessa kodissa.
H-hetki
Jos olet onnekas, voit hoitaa muuttoa liukuvasti ja viedä tavaroita uuteen asuntoon jo ennen varsinaista muuttopäivää. Itse tykkään viedä keittiön tavarat etukäteen säästyäkseni rikkoutuneilta lautasilta ja laseilta. Vanhaan asuntoon jätän vain sen mitä tarvitsen vähäiseen ruuanlaittoon. Taulut ja muut arvoesineet olen myös huomannut hyväksi viedä uuteen asuntoon ennen h-hetkeä. Tämä ihan sen vuoksi että minua itseäni harmittaa vähemmän, jos itse olen rikkonut jotain ja joudun sen korvaamaan sen, sen sijaan että harmittaisi että joku muu on rikkonut ja joudun silti maksamaan.
Kannattaa kartoittaa etukäteen, miten pysäköinti ja tavaroiden purku tapahtuu käytännössä. Kapeilla kaduilla on mahdollista, ja jopa suositeltavaa varata talon edustalta pysäköintitilaa muuttoautolle. Tämä tapahtuu useimmiten isännöitsijän ja muuttofirman avulla.
Muuttoporukka kannattaa valita fiksusti – vahvat ja fiksut kantajat ovat itsemuuttajan paras apu. Muista myös kertoa koko muuttoporukalle suunnitelmasi muuton kululle, jotta kaikki ovat kartalla ja tietävät missä voivat parhaiten auttaa. Riippumatta muuttoporukan suorituksesta, palkitse muuttajat ruualla ja juomalla sekä itse tarjoutumalla avuksi heidän muuttoonsa. Kukaan ei huvin vuoksi kanna tavaroitasi paikasta toiseen ilman ansaitsemaan arvostusta!
Muuttoauton tai kärryn pakkaaminen kannattaa tehdä käänteisessä järjestyksessä – eli jos haluat että kalusteet ja isot tavarat kannetaan uuteen asuntoon ensimmäisenä, kannattaa ne pakata autoon viimeisenä. Edellä mainittua logiikkaa seuraten kannattaa siis aloittaa muuttoauton täyttö laatikoilla, sitten sisustustavaroilla ja viimeiseksi nostaa autoon isot kalusteet ja matot. Purku tapahtuu täten loogisessa järjestyksessä ja tavarat voi kantaa suoraan omille paikoilleen uudessa kodissa.
On myös turhaa, että koko muuttoporukka kulkee asunnon ja auton välillä kaikkien tavaroiden kera. Parempi taktiikka on, että osa porukasta antaa tavaraa asunnosta käytävään, osa porukasta siirtää tavarat käytävästä ovelle tai autolle ja osa porukasta keskittyy auton pakkaamiseen parhaalla mahdollisella tavalla.
Purkaminen
Tavaroiden purkamiseen ei pitäisi mennä kauaa, jos pakkaamisen on tehnyt fiksusti. Toki uudessa asunnossa tavarat hieman etsivät omaa paikkaansa ensimmäiset kuukaudet, mutta asettamalla tavarat heti kaappeihin on uusi asunto nopeammin siistissä kunnossa.
Muuton yhteydessä tavaroiden mukana kantautuu auttamatta pölyä ja muuta likaa, jonka vuoksi tykkään tehdä mahdollisimman nopeasti suursiivouksen uudessa asunnossa. Siivottu ja siisti asunto tuo itselleni ainakin mielenrauhaa ja on mukavempi aloittaa uusi elämänvaihe puhtaassa kodissa.
Vanhan asunnon siivous
Kun tavarat on kannettu uuteen asuntoon, on aika siivota vanha asunto viimeisen kerran. Kuten yllä mainitsin, tykkään jättää vanhan asunnon parempaan kuntoon kuin missä otin sen vastaan. Ihan yksinkertaisesti sen vuoksi että itse tiedän muuton olevan miellyttävämpää puhtaaseen asuntoon. En suosittele laittaa pahaa kiertämään ja jättämään asuntoa samaan kuntoon kuin missä itse olet saanut sen, etenkin jos se on ollut huonosti siivottu.
Vien myös kaiken asuntoon kuulumattoman pois sieltä, koska en usko, että turhat tavarani tai vielä vähemmän entisen asukkaiden tavarat miellyttävät uutta asukasta. One man’s trash is another man’s treasure ei päde asuntojen jämätavaroiden ja loppusiivouksen kohdalla.
Yhteenveto
Maailmaa mullistavia ajatuksia tuskin olen saanut raapustettua, mutta toivottavasti sinulle löytyy jotain mukaan otettavaa seuraavaan muuttoosi. Jos olen unohtanut jotain tärkeää, saattaa se johtua muuton seuraamasta väsymyksestä ja arvostan jos jaat vinkkisi jotta saadaan tämäkin muutto-ohje kattavammaksi.