Marraskuu 2022 markkinakatsaus

Marraskuu 2022 markkinakatsaus

Asuntomarkkina tilannetta on vaikea ennustaa pitkällä aikavälillä, sillä siihen vaikuttaa monet toisiinsa kietoutuneet tekijät, kuten korot, inflaatio, talousnäkymät, työllisyysaste ja kuluttajien luottamus. Alla pyrin avaamaan nykyistä markkinatilannetta, esitän lyhyen aikavälin ennustetta ja miten se voi vaikuttaa sinuun. Pitääkseni analyysin yksinkertaisena, keskityn korkojen ja inflaation vaikutuksiin ja jätän Ukrainan sodan aiheuttaman energiakriisin ja korona-aikana ilmenneen komponenttipulan vaikutukset analysoimatta.

Korkojen vaikutus

Kun korot ovat alhaiset ja talous vahvalla pohjalla, asuntomarkkinat kukoistavat. Ostajat pystyvät lainaamaan enemmän rahaa ja kysynnän kasvu aiheuttaa hintojen nousua. Korona-aikana nollakorot ja lisääntynyt tilantarve johtivat kysynnän äkilliseen kasvuun, joka puolestaan nosti asuntojen ja kiinteistöjen hintoja merkittävästi. Kysyntäpiikkiin kun lisätään vielä niukka tarjonta, oli hintojennousu hetkittäin huomattava! Kun taas korot nousevat ja/tai talous heikkenee, asuntomarkkinat pehmittyvät. Tänä vuonna Helsingissä on tehty syys- ja lokakuun aikana 1129 vanhan asunnon kauppaa ja myyntiajat ovat olleet keskimäärin 70 päivää. Viime vuoteen verrattuna toteutuneita kauppoja on tehty 29 % vähemmän ja myyntiajat ovat pidentyneet keskimäärin 23 %. Kauppaa käydään edelleen, mutta ei samalla hintatasolla kuin vuosi sitten.

Nousevat korot vähentävät kierrossa olevan rahan määrää joka vuorossaan vaikuttaa asuntojen ja kiinteistöjen hintoihin kysynnän niukentuessa. Nyt, lisätään yhtälöön vielä se, että ostajat joutuvat nyt asuntomarkkinoilla kohtaamaan paisuneita hintoja ja korkeampia korkoja. Korkoihin emme voi vaikuttaa, hintaan voimme. Kiinteistönvälittäjinä olemme erityisesti nähneet, että pitkän aikavälin korkotasoihin liittyvä epävarmuus on jättänyt monet ostajat miettimään, kestääkö kukkaro lisämuutoksia/korotuksia koroissa yhdistettynä nykyisiin hintoihin, ja näemme että ostajat odottavat korkojen tasaantumista tai hintojen laskua.

Inflaatio ja asuntomarkkina

Mediassa on lietsottu myös paljon inflaatiosta. Julkisesta keskustelusta on kuitenkin unohdettu, että kiinteät omaisuuserät ovat perinteisesti tuottaneet hyvin inflaation aikana, mikäli omistajalla on kiinteä korko, joka on inflaatiotasoa huomattavasti alhaisempi. Velkaa maksetaan tällöin pois inflatorisella valuutalla. Pitkittyneen inflaation aikana pitkäaikaiset omistajat ovat voittajia. Valitettavasti asuntomarkkinat ovat usein tarvevetoisia, ja monet joutuvat joko myymään asuntonsa tai haluavat yksinkertaisesti tehdä niin muuttuneiden olosuhteiden vuoksi.

2008 finanssikriisin jälkipyykki

Tällä hetkellä olemme tilanteessa, jossa keskuspankit ovat talouden elvyttämiseksi painaneet uutta valuuttaa maksimikapasiteetilla vuodesta 2008 lähtien, eikä meillä ole ollut kunnon inflaatiota kuin vastikään. Samanaikaisesti olemme todistaneet massiivista arvonnousua omaisuuslajeissa, kuten osakkeissa ja kiinteistöissä, mikä osittain selittää, mihin valtaosa keskuspankkien rahatulva on virrannut ilman inflaatiota. Toisin sanoen, talouden elvyttämisen sivutuotteena on asuntojen hinnat ovat nousseet, ja nyt meidän on torjuttava inflaatiota nostamalla korkotasoa, joka puolestaan johtaa kysynnän vähenemiseen ja hintojen laskuun lyhyellä aikavälillä.

Mitä nyt?

Juuri nyt ostajia on asuntomarkkinoilla vähän, kun taas uusia asuntoja tulee markkinoille tasaisen tahtia. Kysyntä ja tarjonta ei yksinkertaisesti kohtaa. Tämä tuo väistämättä hintatasoa alaspäin, etenkin niin kauan, kun media lannistaa ostajia olla tulematta asuntomarkkinoille. Kun korkotaso asettuu uudelle normaalille tasolle, ostajilla on tarvittavat tiedot tarjoustensa perustaksi uskon heidän jälleen vetävän ostohousut jalkaan. Olemme siirtymässä uuteen normaaliin, jossa hinnat korjaantuvat kestävämmälle pohjalle.

 

Myyjinä meidän pitäisi sopeuttaa odotuksemme nykyiseen markkinatilanteeseen, jos päätämme myydä. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että on parempi olla puoli askelta markkinaa edellä, kuin kokonaisen askeleen markkinaa jäljessä. Liian korkeat hintapyynnöt eivät tuo mukanaan muuta kuin pettymyksiä. Jos sinun ei ole pakko myydä, harkitse vuokraamista, sillä vuokramarkkina on näyttänyt elpymisen merkkejä synkkien koronavuosien jälkeen.

 

Ostajat, rohkaisen teitä tulemaan markkinoille, käymään näytöillä ja tekemään rohkeita tarjouksia. Ken tietää, myyjä saattaa hyväksyä tarjouksesi! Kun kaikki muut myyvät, osta! Sama mantra toimii päinvastoin.

 

Jos olet sekä myymässä että ostamassa, sinua saattaa rohkaista sanonta ” it’s not about timing the market, but about time in the market”. Juuri nyt väliraha on todennäköisesti pienempi kuin se olisi ollut vuosi sitten asuntomarkkinoiden ollessa huipputasolla. Pitkällä aikavälillä ja suuressa mittakaavassa pääkaupunkiseutu on ollut omistusasujille suotuisa ajankohdasta riippumatta.

Bild av Mathias Heinonen

Mathias Heinonen

Samankaltaiset artikkelit

Välitämme Elämänlaatua ja Unelma-asumista

För Qvadrat är varje kund oerhört viktig, att upprätthålla våra kundrelationer är därför hörnstenen i all vår verksamhet. Våra kunder värdesätter fyra olika egenskaper i vår verksamhet framför alla andra: förtroende, servicekvalitet, resultat och engagemang.

Mathias Heinonen & Niclas Sergelius

Suosikit

Tutustu

Ta kontakt

Petersgatan 20, 00140 Helsingfors

Tehdään myyntisunnitelmastanne totta!

 

Haluatko toteuttaa myyntisuunnitelmasi? Jätä yhteystietonne ja olemme teihin yhteydessä.