Miten asunto tai kiinteistö arvioidaan?

Miten asunto tai kiinteistö arvioidaan?

Asunto voidaan arvioida moneen eri tarkoitukseen. Esimerkiksi asunnon myynti, lainan uudelleenjärjestely, perukirjan laadinta ja avioeron ositus ovat tilanteita, jolloin asunnon arviointi on ajankohtaista. Asunnon arvioinnin yhteydessä ei ole epätavallista, että välittäjä antaa välitystarjouksen kohteesta.

 

 

Kirjallinen arviolausunto

Yleisin kirjallinen asunto-osakkeen tai kiinteistön arviomuoto on arviolausunto. Lausunto on sivun mittainen asiakirja, jolla perustellaan kohteesta saatava kauppahinta, mikäli kohde realisoitaisiin avoimilla markkinoilla. Arviolausunto tehdään yleisesti pankkia, ositusta, verottajaa tai perunkirjoitusta varten.

 

 

Värderingsbok

Arviokirja on arviolausuntoa kattavampi asiakirja, jossa perustelut määritetylle kohteen arvolle ovat laajemmat ja monimuotoisemmat. Arviokirjassa arvo määritellään joko kauppa-, tuotto-, kustannusarvomenetelmää tai näiden yhdistelmää käyttäen. Arviokirja toimii tilanteissa, jossa kohteen arvoon vaikuttaa useampi tekijä ja arvo ei ole yksiselitteinen.

 

Miten valmistaudun arviokäyntiin?⁠

On hyvä kaivaa esille mahdollisimman paljon tietoa taloyhtiöstä ja huoneistosta. Mikäli tiedät olevasi myymässä – suosittelemme isännöitsijäntodistuksen tilaamista liitteineen. Arviointia varten on hyvä siistiä kotia, jotta sen parhaat puolet eivät jää huomioimatta ja jotta arvio olisi mahdollisimman tarkka. Tavaranpaljouden takaa on vaikea arvioida pintojen kuntoa, vaikka välittäjät ovat harjaantuneita näkemään lelukasojen ja pesemättömien ikkunoiden lävitse.

 

 

Arviointiprosessi

Asunnon arviointi alkaa jo asiakkaan ensimmäisestä yhteydenotosta, jolloin välittäjä selvittää asunnon perustietoja kuten osoitteen, kerroksen, asunnon koon ja huoneluvun. Ensimmäisen yhteydenoton aikana välittäjä saattaa myös tiedustella asunnon yleiskuntoa, jotta vertailukohteiden löytäminen helpottuu. Saatujen esitietojen perusteella välittäjä selvittää yhtiön ja ympäröivien yhtiöiden toteutuneita myyntihintoja, alueen hintakehitystä ja seikkoja, jotka vaikuttavat kohteen myytävyyteen (tulevat saneeraukset, kehityshankkeet alueella, mikrosijainti talossa yms.).

 

Arviointi vaatii myös aina kohdekäynnin, jonka aikana välittäjä vahvistaa taustatyön havainnot ja tutustuu itse asuntoon. Asunnossa kiinnitämme erityisesti huomiota pohjaratkaisuun, pintoihin, materiaalivalintoihin, mikrosijaintiin ja asunnon tarjoamaan funktioon.⁠ Mikäli sinua kiinnostaa syvemmin, miten asunnon eri seikat vaikuttavat hintaan, voit lukea lisää aiheesta täältä.

 

Faktojen ja kohdekäynnin perustella välittäjä laatii joko arvion, arviolausunnon tai arviokirjan arvioitavasta kohteesta ja toimittaa sen toimeksiantajalleen.

 

 

Voinko itse vaikuttaa arvioon?

Huoneiston tai kiinteistön myyntihintaan voi itse vaikuttaa – suuresti. Mikäli asunto on pinnoiltaan siisti ja pohjaratkaisultaan palvelee suurta ostajakantaa, auttaa pelkkä yleinen siisteys ja pieni somistaminen positiivisesti ostajien mielikuvaan asunnosta, joka vuorossaan näkyy myyjän kukkarossa. Tyydyttävien ja huonokuntoisten kohteiden osalta, voi olla paikallaan miettiä remontointia ennen myyntiä. Tämä vaatii aikaa, rahaa ja osaamista.⁠ Mikäli haluat aidosti vaikuttaa asunnon arvoon, voit tutustua tästä aiheeseen lisää.

Bild av Mathias Heinonen

Mathias Heinonen

Samankaltaiset artikkelit

Välitämme Elämänlaatua ja Unelma-asumista

För Qvadrat är varje kund oerhört viktig, att upprätthålla våra kundrelationer är därför hörnstenen i all vår verksamhet. Våra kunder värdesätter fyra olika egenskaper i vår verksamhet framför alla andra: förtroende, servicekvalitet, resultat och engagemang.

Mathias Heinonen & Niclas Sergelius

Suosikit

Tutustu

Ta kontakt

Petersgatan 20, 00140 Helsingfors

Tehdään myyntisunnitelmastanne totta!

 

Haluatko toteuttaa myyntisuunnitelmasi? Jätä yhteystietonne ja olemme teihin yhteydessä.